Signaturen "Mats" har bidragit till den här feta bloggen med ett fett recept på bredbart och nyttigt bordssmör:
Om man vill kan man göra sin egen variant av bregott - alltså, bredbart smör. Så har man full kontroll över det där med oljan också. Såhär får du till ungefär motsvarande ett 400g Bregott-paket:
Kruksmör, recept
250g smör
o,75 dl kallpressad olivolja
0,75 dl vatten
Det går lättare om du låter smöret bli rumsvarmt först. Oljan ska definitivt vara rumsvarm! Jag brukar skära upp det i stavar. Häll sedan i vattnet och oljan, och om du vill en liten smula extra salt. (OBS Det behövs INTE mycket salt för att man ska känna av det, några korn bara, max ett halvt kryddmått) Ta fram elvispen och vispa! Ordentligt, länge, försiktigt i början, ev. med degkrokar, det stänker lite mindre. Om du har haft på degkrokar i början så får du byta till vanliga vispar efter ett tag när det har mjuknat. Kör tills det blandar sig (jo, jag lovar att det blandar sig fastän det är vatten), och OBS att du kan få hålla på ett tag. Så småningom får du en krämig massa. Sleva upp den i nåt paket som du kan ha i kylen. Nam nam, gott bredbart smör!
tisdag 29 januari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Oj vad kul att du la upp den som en egen!
Jag ser att jag måste ha varit lite seg i kolan när jag skrev receptet:
0,75 dl olivolja
ska det vara.
Nu gör det nog inget om man tar 75g olivolja heller. Det blir lite mer olja då. Men 0,75 dl är det jag använder.
Fixat :-)
Ett lite enklare sätt är ju att ta ut smöret ur kylen innan det ska användas.../farsan
Skicka en kommentar