tisdag 15 januari 2008

Den stora feta lögnen. Del 3

Tror ni fortfarande att animaliskt fett och kolesterol är farligt?
Tänkte väl det...

Vi får väl ta till vårt feta sunda förnuft och logiken.

Betänk följande:

Före 1920 var hjärtsjukdomar så ovanliga i USA att
en läkare kunde skatta sig lycklig om han fick se en handfull
fall under hela sin karriär. Under de kommande förtio åren
ökade antalet hjärtsjukdomar dramatiskt. Idag så beror ca
40% av alla dödsfall på hjärtsjukdomar. Enligt "experternas"
logik borde då konsumtionen av animaliskt fett och kolesterol
ha ökat, eller hur?

Fel.

Mellan 1910 och 1970 minskade amerikanerna proportionen av animaliska fetter från 83% till 62% i sin diet och smörkonsumtionen minskade från 18 pounds till 4 pounds per år. De senaste 80 åren har intaget av kolesterol ökat endast med 1% i USA. Under samma period ökade konsumtionen av margarin och raffinerade vegetabiliska oljor med ungefär 400% medan konsumtionen av socker och raffinerad mat ökade med ca 60%. Frågor?

Det finns nästan ingen mat som har så hög andel kolesterol som modersmjölk. Över 50% av kalorierna i modersmjölk är fett, mycket av det är mättat fett (det är inte margarin som kommer ut direkt). Enligt "experternas" logik så skulle det vara mord att amma sina barn. Är det så? Givetvis inte. Både kolesterol och mättat fett är nödvändigt för att barn ska växa och är
särskilt viktigt för utvecklingen av hjärnan.

Ska jag fortsätta? Okej, en till...

Japanerna har den högsta medellivslängden i världen. "Experterna" brukar säga att det är för att de äter lite fett. Är det så? Icke. Det är sant att de äter få mjölkprodukter men att deras diet skulle vara låg på fett är en myt. Japanerna äter animaliskt fett från ägg, fläsk, kyckling, biff, fisk, skaldjur och inälvsmat. De är mycket förtjusta i fisk och skaldjur och denna föda äter de dagligen. Japanerna har förmodligen ett högre dagligt intag av kolesterol än vad vi har i Sverige. Vad de INTE äter är mängder med vegetabiliska oljor, vitt mjöl och raffinerad mat (okej då, de äter vitt ris). Schweiz ligger tvåa i medellivslängdsligan. De har den fetaste dieten i världen.

Fett! Då har vi avlivat myten om animaliskt fett och kolesterol.
Bara att fläska på med andra ord.

Inte? Ni kommer fortfarande köpa Lättmjölk, byta ut smöret mot flytande margarin och skära bort fettranden på steken?

Okej, okej. Men jag lovar er, vi kommer ha FETA anledningar att återkomma till detta vid senare tillfällen.

P.s Nu tror ni säkert att jag bara sitter här och fetljuger för att jag tycker att det är fett roligt att ljuga. Kolla gärna in Doktor Dahlqvists Blogg. Hon har stenkoll på det här med animaliskt fett (även om jag inte är någon anhängare av LCHF (LowCarb-HighFat)). D.s

Inga kommentarer: