tisdag 29 januari 2008

Omega-6 och omega- 3

Ingen har väl missat budskapet om att vi får i oss för lite omega-3? "Experternas" förklaring brukar vara att vi är dåliga på att äta fisk. Det är sant att vi äter för lite fisk och skaldjur men det är aldrig någon som talar om den VERKLIGA orsaken till att vi måste få i oss mer omega-3.

Som ni vet vid det här laget så finns det processade matoljor i väldigt mycket av den mat vi äter. Denna "nyttiga" olja innehåller ofta en ratio på ca 14:1 vad gäller omega-6 och omega-3. Fejkmat som majsolja och solrosolja t ex. innehåller över 50% omega-6 och mycket små mängder av omega-3. Samma förhållande gäller givetvis det "nyttiga" margarinet.

Utöver detta så har det moderna jordbruket och matindustrins processande reducerat mängden av omega-3 i kommersiellt tillgänglia grödor, grönsaker, ägg , fisk och kött. Ett illustrativt exempel är ägg. Riktiga ekologiska ägg där hönsen har tillgång till gräs och kan picka fritt och äta insekter samt mask har en naturlig ratio på ca 1:1 mellan omega-6 och omega-3. I ägg från burhöns kan ration vara 19:1.

Analyser av "primitiva" folkgruppers föda visar att den har en naturlig balans mellan omega-6 och omega-3 på ca 1:1.

Vi i västvärlden har rubbat den naturliga balansen genom att bura in djur och ge dem föda som är långt ifrån naturlig. Som om det inte vore illa nog så förvärrar vi den effekten genom att vräka i oss processade matoljor och margarin i allt från fullkornsbröd till dressingar - allt enligt experternas rekommendationer.

De goda effekterna av omega-3 för hjärta- och kärl är allmänt kända. Studier visar också att fiskolja (omega-3) lindrar symtomen hos barn som har ADHD och inlärningssvårigheter. För att vi ska må bra och vara vid hälsa bör balansen mellan omega-6 och omega-3 vara ca 1:1.

Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att denna horribla obalans mellan omega-6 och omega-3 får konsekvenser för vår hälsa. Livsmedelsverket löser detta genom att ge oss dåligt samvete för att vi äter för lite fisk och fortsätter att rekommendera att vi ska äta margarin som innehåller galna mängder med omega-6.

Behöver jag nämna att det "onda" smöret som har närt friska populationer i tusentals år har en naturlig balans mellan omega-6 och omega-3 på ca 1:1?

Inga kommentarer: