Den tredje ingrediensen som matindustrin älskar är vitt mjöl. Vitt mjöl är perfekt för att binda upp artificiella färger, konserveringsmedel och veg.olja i maten.
Vitt mjöl är, i likhet med raffinerat socker, så kallade tomma kalorier. En bättre benämning vore att kalla dem negativa kalorier.
Socker och vitt mjöl tas upp i kroppen mycket snabbt och utlöser en plötslig höjning av blodsockret. Särskilt när vi konsumerar dem utan protein och fett. Kroppens försvar mot detta är att lägga i högsta växeln för att reglera blodsockernivåerna med hjälp av insulin och andra hormoner. Så länge vi förser våra kroppar med socker, vitt mjöl och raffinerade kolhydrater kommer kroppen att jobba med de höga växlarna vilket resulterar i att vissa mekanismer är konstant aktiva medan andra "slits ut" och inte klarar jobbet. Situationen förvärras av att de tomma kalorierna inte innehåller några vitaminer, mineraler och enzymer - komponenter som hjälper kroppens organ att göra sitt jobb.
När blodsockernivåerna blir "störda" så kan en mängd tillstånd i kroppen uppstå - allergier, övervikt, alkoholism, depression, inlärningssvårigheter och beteendeproblem.
En person som har onormalt högt blodsocker är en diabetiker. Den motsatta formen kallas hypoglykemi och är associerat med depression, fobier, allergier, huvudvärk och kroniskt utmattningssyndrom.
Kroppen kan inte skilja på socker, vitt mjöl och raffinerade kolhydrater. De beter sig på samma sätt. Så länge vi förser kroppen med dessa så kallade födoämnen kommer kroppen att använda dessa som energikälla vid förbränningen och lämna fettet orört. Det är alltså inte bara blodsockernivåerna som sätts ur spel utan även förbränningen. När "sockret" tar slut går kroppen över till att använda musklerna som energi.
Våra sk. experter har helt felaktigt utmålat de animaliska fetterna som syndabock för övervikt, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar etc. i över 50 år. Hur svårt kan det vara att lägga ihop ett och ett? De så kallade civilisationssjukdomarna har uppstått efter introduktionen av vitt mjöl, socker och veg.olja/margarin i vår kost.
fredag 25 januari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar