torsdag 7 februari 2008

Olivolja

Redan de gamla grekerna...nä, okej...men de gamla grekerna hade rätt - olivolja är fett!

Olivolja har överlevt tidens alla test och har visat sig ha många goda och hälsofrämjande egenskaper. Olivolja innehåller bland annat vitamin E som skyddar oss mot fria radikaler och kan således skydda oss mot cancer. Olivolja drar ner aktivitetsnivån på en gen som heter Her-2/neu. Den genen är kopplad till bland annat bröstcancer samt andra aggressiva tumörer.

- Fint, då drar jag och köper olivolja. "Pure", Virgin", "olive pomace" etc. är fett billigt!

Stopp!

Skit är också billigt men de flesta av oss använder inte skit i matlagningen.

Vi ska givetvis äta den kallpressade olja som våra förfäder har ätit i tusentals år. De flesta fabrikat skriver inte ut att oljan är kallpressad - leta efter den som är märkt "Extra Virgin" och du kan vara förvissad om att du har fått den riktiga varan - en olja som är tillverkad enligt liknande metoder som antikens greker och romare använde. En kemikaliefri process där temperaturen inte överstiger 28-35 grader. Det är givetvis den dyraste oljan men man får vad man betalar för (i detta fallet kanske man bör tillägga i en blogg som handlar om matindustrin).

De billigare olivoljorna tillverkas med höga temperaturer av restprodukterna (kärnor, skal etc.) från riktig olivoljetillverkning och inte sällan används kemikalier och tillsatser. De oljorna är utmärkta att använda som massageoljor, i tvål- och skönhetsprodukter men hör inte hemma i våra magar. Capice? De gamla grekerna skulle skratta åt att vi lagar mat med restprodukter.

Lite fakta om kallpressad "Extra Virgin" olivolja:
- I motsats till de flesta andra vegetabiliska oljor innehåller olivolja hälsofrämjande komponenter eftersom den är förfinad utan att det används höga temperaturer.
- Olivolja skapar inte obalans i det kritiska förhållandet mellan omega-6 och omega-3.
- Olivolja är rik på olika skyddsämnen, antioxidanter, som tros ha stor betydelse för skyddseffekten mot hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer.

Dränk nu inte maten i olivolja för den sakens skull - fettmolekylerna i olivolja är av den typen som gärna lägger sig på bilringarna. Överkonsumtion, även av nyttig mat, kan givetvis få negativa konsekvenser.

Olivolja är stabil för matlagning men ska inte användas där riktigt höga temperaturer krävs,
exempelvis vid fritering. Den enda olja som är stabil (dvs inte bildar transfetter och annat otyg) för sådana temperaturer är kallpressad kokosnötsolja.

2 kommentarer:

Jo sa...

hallå, har profeten fått slut på tips och råd. Dina läsare väntar med spänning på mer.

Anonym sa...

Ja, även jag väntar med spänning på vad man kan få äta, man kan ju inte leva på kallpressad olivolja och smör. Åker till Spanien i morgon och då blir det paella - undrar om man får äta det? Hälsar father