onsdag 16 januari 2008

Processade matoljor och margarin

Okej, dags att tillverka lite "nyttiga" vegetabiliska oljor som vi kan ge till oss själva och våra barn så att vi inte blir sjuka av det "onda" fettet.

Steg 1: Vi börjar med att krossa växterna och hetta upp dem till 110 grader.

Steg 2: Dags att pressa ut oljan. Det gör vi med hjälp av tryck, vanligtvis ett tryck på mellan 10 och 20 ton. Det genererar mer värme. Varmt och skönt här nu.

Steg 3: Vänta nu, det finns 10% kvar av de krossade växterna. Vi måste nog ha någon form av lösningsmedel för att få ut de sista dropparna. Jag vet, vi tar hexan! Hexan finns ju i bensin, jag kanske kan hämta lite i garaget. Hexan hjälper oss också att hålla kvar bekämpningsmedlen som säden är behandlad med. Det måste vara bra, så att vi inte blir sjuka menar jag.

Steg 4: Oj då! Tydligen har all den här höga temperaturen gjort så att vi har mängder med fria radikaler i vår olja. Och tydligen har det vitamin E som skyddar oss mot fria radikaler och är ett naturligt konserveringsmedel blivit förstört av värmen. Lugn, ingen fara, jag har fett mycket BHT och BHA här, vi tar det i stället! (Både BHT och BHA är starkt misstänkta för att orsaka cancer och hjärnskador)

Så där ja! Oljan är klar. Kom nu alla barn, maten är snart klar! Men vänta nu...vi måste ha något som ersätter det onda smöret också. Vi måste ha lite margarin...hmm...oljan är ju flytande, vi måste göra den solid på något sätt.

Steg 1: Jag vet! Vi får blanda oljan med små metallpartiklar, nickel t ex.

Steg 2: Stopp ett tag, det kanske fortfarande finns något som lever i oljan. Fram med
hydrogengasen! Vi kör med högt tryck och hög värme.

Steg 3: Konsistensen är fortfarande inte bra. Vi får ta lite tvål-liknande emulsion och stärkelse helt enkelt. Men oj vet det börjar lukta här nu! Vi får göra rent lite - ånga och hög temperatur blir bra.

Steg 4: Nu är vi snart klara. Synd bara att vårt margarin blev grått - det får vi ordna med lite blekningsmedel.

Steg 5: Nu börjar det bli bra det här men det ser fortfarande inte ut som smör. Och det smakar inte som smör, det smakar skit faktiskt. Ingen fara på taket, det är dags att tillsätta fett mycket färgämnen och smakämnen. Avslutningsvis tillsätter vi syntetiska vitaminer så att det blir ännu nyttigare för oss. Såja, nu är vårt margarin färdigt. Som smör, fast nyttigare liksom...

Från Gunnar Lindgrens hemsida:
Livsmedelsverket medger enl SLV FS 1999:22 att följande
tillsatser får finnas i margarin:

Antioxidationsmedel och konserveringsmedel:
Sorbinsyra E 200, sorbater E 202-203
Färgämnen:
Kurkumin E 100, Karotener E 160a, Annattoextrakt E 160b
Övriga:
Fosforsyra E 338, fosfater E 339-341, E 343, E 450-452,
Propylenglykol-alginat E 405, Polyoxietylen-sorbitanestrar E
432-436, Sackaroseestrar av fettsyror E 473, Sackarosestrar i
blandning med mono- och diglycerider av fettsyror E 474,
Propylenglykol-estrar av fettsyror E 477, Polyglycerol-estrar
av fettsyror E 475, Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med
mono- och diglycerider av fettsyror E 479b, Stearoyllaktylater
E 481-482, Sorbitanestrar E 491-495, Kiseldioxid och silikater
E 551, E 552-556, E 559, Glutaminsyra och glutamater E 620-625,
Guanylsyra och guanylater E 626-629, Inosinsyra och inosinater
E 630-633, Ribonukleotider E 634-635, Sorbitol och
sorbitolsirap E 420, Mannitol E 421, Isomalt E 953, Maltitol
och maltitolsirap E 965, Laktitol E 966, Xylitol E 967

Nu får ni komma alla barn! Maten är klar!

Jag vet, ni tror att jag ljuger igen. Erkänn att jag är fett bra på att ljuga...eller? Här får ni en liten ledtråd till sanningen. Ni kan läsa mer om detta på Gunnar Lindgrens hemsida under rubriken "Matfett". Det finns givetvis andra källor också.

Ett litet förtydligande är på sin plats: Det som jag har beskrivit ovan gäller INTE kallpressad olivolja (sk Extra virgin) och kallpressad linfröolja. Jag återkommer till dem senare i bloggen.

Flera studier ger ett samband mellan konsumtion av veg.olja och margarin med ökat kolesterol, sexuell disfunktion, diabetes, övervikt, cancer, låg födelsevikt hos spädbarn, minskad synförmåga, sterilitet mm. Ändå rekommenderar våra sk. experter att vi ska äta just detta. Undrar varför? Jag tror jag vet...

Just det, jag höll på att glömma bort mina favoriter på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket rekommenderar: lättmargarin och lättmjölk till barnen på förskolor och skolor. De rekommenderar för övrigt vuxna och gravida att steka sin mat i flytande margarin. Jag behöver väl knappast nämna att de flesta förskolor, skolor, storkök, ålderdomshem etc. i detta land följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Livsmedelsverket är väldigt roliga. Det är bara det att det är ingen som skrattar.

5 kommentarer:

Jo sa...

Tjenare
Jo, det där låter ju inte något vidare. Men om jag ska äta fullfettsmjölkprodukter, smör på mackan och vispgrädde i kaffet blir jag fet som den fetaste gödgris. Det kan väl inte vara bra?

Jo sa...

Jag lever i tron att Bregott är bättre än de andra. Har jag fel då?

Ola sa...

Bregott innehåller inga kemiska tillsatser. Vet ej vilken typ av veg.olja de använder. Är det palmolja så är det nyttigt, men bidrar dessvärre till skövling av regnskog.

Du blir inte fet av fett! Det är också en myt. Följ bloggen så kommer du förstå.

Kärnfrisk sa...

Bregott innehåller endast smör och rapsolja, så det kan man äta utan dåligt samvete, varför man nu inte skulle äta det bästa, alltså smör. =)

zix sa...

Om man vill kan man göra sin egen variant av bregott - alltså, bredbart smör. Så har man full kontroll över det där med oljan också. Såhär får du till ungefär motsvarande ett 400g Bregott-paket:
Kruksmör, recept
250g smör
75g kallpressad olivolja
0,75 dl vatten

Det går lättare om du låter smöret bli rumsvarmt först. Oljan ska definitivt vara rumsvarm! Jag brukar skära upp det i stavar. Häll sedan i vattnet och oljan, och om du vill en liten smula extra salt. (OBS Det behövs INTE mycket salt för att man ska känna av det, några korn bara, max ett halvt kryddmått)
Ta fram elvispen och vispa! Ordentligt, länge, försiktigt i början, ev. med degkrokar, det stänker lite mindre. Om du har haft på degkrokar i början så får du byta till vanliga vispar efter ett tag när det har mjuknat. Kör tills det blandar sig (jo, jag lovar att det blandar sig fastän det är vatten), och OBS att du kan få hålla på ett tag. Så småningom får du en krämig massa. Sleva upp den i nåt paket som du kan ha i kylen. Nam nam, gott bredbart smör!