onsdag 27 februari 2008

Ägg = superfood

Har du precis som jag gått på propagandan att ägg är dåligt för oss eftersom de innehåller höga halter av kolesterol och fett?

Vi är lurade.

Ägg har varit en viktig del av människans föda i tusentals år. I Asien är ägg högt värderade som "brain food". Ägg är rika på i stort sett alla näringsämnen som människan har upptäckt och de är en utmärkt källa till fetterna EPA och DHA som spelar en vital roll i utvecklingen av nervsystemet hos småbarn och upprätthåller den mentala kapaciteten hos vuxna.

Faktum är att ägg är så näringsrika och rika på proteiner, fetter, vitaminer, mineraler och enzymer att vi rent teoretiskt kan leva enbart på ägg om vi kompletterar med frukt och lite kolhydrater. Äggulan innehåller allt som några få celler behöver för att utvecklas till en kyckling. Alltså väldigt näringsrik och väldigt potent mat.

Om ägg nu är så bra varför har de då blivit svartmålade som en hälsofarlig kolesterolbov?
Vi får se dem ur livsmedelsindustrins perspektiv:
Ägg kräver varsam hantering och kylbilar/kylrum samt har en relativt kort hållbarhetstid. Med andra ord så är det bökigt och kostsamt för livsmedelsindustrin att arbeta med färska ägg.
För livsmedelsindustrin passar det utmärkt att rida på "kolesterolvågen" och använda äggersättningar i stället - fejkmat med lång hållbarhetstid som inte kräver kylrum etc.
Äggsubstitut/äggersättning innehåller oxiderat kolesterol som har visat sig orsaka snabb död hos försöksdjur. Den typen av ersättning är vanlig i exempelvis pulversoppor, kakmixer och färdiga buljonger.

Det lönar sig att köpa ägg av hög kvalitet. Den optimala kvaliteten finner man i ägg från frigående höns som har tillgång till gräs och möjlighet att äta insekter och mask. En bra kompromiss är ekologiska ägg från frigående höns eller frigående ägg där hönsen fått ett kosttillskott från linfrön (omega-3). Undvik ägg från burhöns då dessa ofta har en ratio mellan omega-6 och omega-3 på 19:1. Se det här inlägget för mer info om omega-6 och omega-3.
Många näringsämnen som är viktiga för hjärnans utveckling är i stort sett obefintliga i ägg från burhöns.

Bäst näringsupptag får vi om vi äter äggulan rå. Att det skulle vara den råa äggvitan som är nyttig för oss, vilket många muskelbyggare brukar hävda, kan ni glömma direkt. Samma människor som hävdar det brukar även vräka i sig anabola steroider och proteinpulver som ofta innehåller oxiderat kolesterol.

Äggvitan skall alltså inte ätas rå! Däremot så är den utmärkt mat om den är tillagad, exempelvis stekt eller kokt. Anledningen till det är att rå äggvita innehåller "avidin" som ställer till problem vid absorbtionen av biotin. Den innehåller även "trypsin inhibitors" som ställer till problem när vi ska ta upp protein i våra kroppar.

Jag rekommenderar varmt följande artiklar för vidare läsning och referenser:

The Incredible, Edible Egg Yolk
Dr Mercola: Important update on eating raw eggs
Prima Vi: Ägg

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt med ett konkret råd=ägg från frigående höns. Kan dock meddela att det här med etiketten "extra virgin" på olivolja knappast är någon garanti för kvalitet. De oljor med nämnda beteckning som exempelvis "z"säljer i Sverige är gula och förefaller producerade av restprodukter- vi importerar undermåliga produkter därför att vi som konsumenter inte vet hur en riktig olivolja ska se ut och smaka. På lördag demonstreras detta i Stortorp för familjemedlemmarna som kommer på 60 årskalas. Mat utan några tillsatser serveras. Druvorna som vinet gjorts av är dock besprutade, beklagar detta, hälsar father.